Zpět na Úvodní stránku Ozdoba hlavního nadpisu

Pouť po našem v Martinicích

Spodní ozdoba nadpisu



Zpět do sekce Články

V sobotu 12. května bylo v Martinicích v Krkonoších moc hezky, místní Sokolové tam totiž pořádali „Pouť po našem“. Nebyla to žádná uřvaná akce plná cizích písniček plynoucích z reproduktorů, byla to taková malá a milá oslava všeho domácího a lehce přespolního. Dobře se tam jedlo a pilo, lidé z blízkého a vzdálenějšího okolí tam prodávali své výrobky nebo výpěstky... a také tam ledaskdo měl příležitost na velkém krytém pódiu nebo na trávě před ním ukázat dychtivému obecenstvu své umění. Mezi pozvanými jsme byli i my.

Měli jsme strach, aby nepršelo, předpověď slibovala přeháňky a bouřky... ale sluníčko svítilo a mraky nevypadaly, že by se na nás chtěly mračit. Zatímco jsme se připravovali, hrálo se s loutkové divadlo „V jednom lese, v jednom domku“, vystupovaly dívky z jilemnického tanečního souboru Paul Dance se slovenskými tanci a také mladí jilemničtí karatisté. Po nich přišla řada na nás.

Naši muzikanti se někdy na mě mračej, že na ně vh mým poudání zapomínám. Tak je tejdě sem verznu rounou na začátek.

Rozhodli jsme se nehrát, nezpívat a netancovat na pódiu, ale na trávě před ním, kde pro nás bylo víc místa a byli jsme lidem blíž. Naše vystoupení bylo věnované řemeslům všech generací, lásce... i trošce srandy.

Tohle jsou naši tři pěvci a pěnice

Písnička o šeucích, kterou jsme ještě lidem nezpívali, byla úvodem ke třem šeucouskejm tancům - tanci učedníků, kteří více než práce freje si hledí...

Šeucouský učni... a taky ty, kerý už by to měli uměť... ale neuměj.

...tanci tovaryšů i tanci šeucouskejch mistrů, kteří mají už svá léta, však ze života se pořád dokáží radovat.

Tylle už to uměj... a nebo to uďáli tak, aby za ně ďály iný.

Zato chudí krkonošští kalci se často pro bídu ze života neradovali. Po smutné písničce Standy a Evy...

Eva a Standa

...však přicházejí „kalcouské“ tance o to krásnější - nádherný svatební v rytmu klapání tkalcovského stavu, dryáčnický, ve kterém létají rány, i klidný tanec, v němž jeden mistr tancuje se dvěma mistrovými.

Kallec je pán...

Poté nepřijdou zkrátka ani další řemesla... zavoní to moukou...

Vobčas se nám při zkoušce kolečko poláme, mnoho škody nadělá... ale tejdě ušecko dobře dopallo.

...i perníkem, poprvé dnes lidem pro radost tancujeme „Pellářskej dupák“...

Pellářskej dupák

...koveme podkovičky pro štěstí.

K tomulle tanci se zpívá tuze kalá písmička, tu dyž čloujek poslouchá, hnelle je rád, že tim kovářem při tom terlováni je.

To už ale bylo právě tak akorát práce dost, proto jsme v písničce zaskočili do kuchyně nedalekého jilemnického zámku... ale ne na jídlo, láska nás tam táhla. Té je dost i v tanci s mnohoslibným jménem Sami dva, na jehož konci vám někdy ďouče skočí i do náruče. Jirka nám poté zazpíval o všech svejch ďoučatech...

Jirka tejnoří a Tonda muzicíruje, tuze šikouný sou voba.

...a nakonec jsme se zaběhli podívat, jaké krasavice se koupou v potoce u vsi jménem Stružinec.

S láskou ale dokáže být i trápení, o tom dokážou zapět Standa a Eva. Až má člověk někdy chuť před těma holkama utéct, když jich je moc, to platí nejen nahoře na Žalým. A když dorazí do vsi vandrounik, to je teprv pozdvižení. Obzvlášť, když tancuje s takovou čupr holkou, jako je dnes pravě dvaaosmdesátiletá Marcelka.

Do usi přišel vandrounik Roman a terluje s nim Marcelka.

Hanka s Karlem nás vzali ve své písničce na výlet do Hrabačova k Jizeře a poté přišel ten správný čas na romantický svatební tanec s něžným jménem Holubička.

Košťatovej nneska terlovala i jenna bába v kalhoutách, kerá místo, aby se za to styďála, tak vám eště vo tom tady tejdě sama piše.

O svatbě se však vždycky nadělá svinčík, proto musela potom přijít parta šikovných žen s košťatama a s níma i jedna speciál bába navrch. Když byl byl travnatý parket zase jako zrcadlo, přišel čas na poslední tanec, rychlou a strhující Vosiku. Ta se lidem moc líbila, odměnili nás potleskem, který nám udělal velikou radost.

To je radosti, dyž už terlujem polenni terlunk a ušecko se povello. To je ten nejlepči konec.

Poté jsme ještě pár chvil pobyli, užili pohostinnosti, za kterou Sokolům moc děkujeme a unavení, ale s krásným pocitem v duši odjeli domů. Dík patří i Krakonošovi, který hromovládnou holí odvrátil bouřku, co nám při vystoupení sice vyhrožovala, ale nakonec nás minula. A veliké poděkování od nás posíláme i kamarádce naší harmonikářky Hanky, která celé vystoupení fotografovala a jejíž obrázky jsou už na horalském Rajčeti a pár jich je i součástí tohohle článku.

Zpět do sekce Články